Negyedével estek a lakásárak három év alatt

Az FHB Lakásárindex szerint az ingatlanárak 5,7 százalékkal csökkentek tavaly 2009-hez képest, ami reál értelemben 9,2 százalékos csökkenést jelent. A válság kezdete óta (három év alatt) nominálisan 15, reálértelemben 26 százalékkal estek az ingatlanárak.
A lakásforgalom évtizedes mélyponton van. A tranzakciók száma egyharmadára esett vissza, a csúcsidőszakban (a 2000-es évek első felében) évente 200 ezer ingatlan is gazdát cserélt, ez most 72 ezer körül van, ami a vártnál jóval rosszabb adat.

A kereslet is nagyon visszaesett. A háztartások jövedelmi kilátásai nem javultak, a foglalkoztatás stagnált, a tavalyi év elején bevezetett alacsonyabb lakásvásárlási illeték sem hozott áttörést, tartós fellendülést. A keresletet mesterségen szűkítette a devizahitelezés teljes betiltása, ami ráadásul egy időszakra esett a felelős hitelezésről szóló jogszabályok hatályba lépésével. Ezek a hatások együttesen a kereslet elmaradását, tartós pangást eredményeztek az FHB ingatlanszakértői szerint.

A kínálati oldalon is bajok vannak, új és használt lakásból is kevesebb van a piacon, az FHB szerint az épített új lakások száma várhatóan alig fele lesz a válság előtti 35 ezernek. A használt lakások piacát pedig a kilakoltatási moratórium torzítja.
Látszik az alagút vége

Az FHB szakértői idén a kereslet mérsékelt emelkedését várják. Az szja-hatások, a foglalkoztatás javulása és a gazdasági növekedés beindulása miatt nőhet a forgalom, és kicsit, körülbelül két százalékkal nőhetnek az árak - azonban reálértelemben ez még mindig árcsökkenést jelentene.

A hitelpiacon jelentős élénkülés nem lesz. A többség továbbra is svájci frank árfolyamának az alakulásától tud további eladósodást felvállalni, a jegybank pedig kamatemelési ciklusba kezdett, ezért a forinthitelek költségei is nőhetek.

Az FHB prognózisa szerint az átadott új lakások száma még a 2010-eshez képest is visszaesik idén, de egyre több építési engedélyt adhatnak át a második félévtől, ami a kilábalást kezdetét jelenti.
Mi lesz, ha lejár a kilakoltatási moratórium?

Az FHB szerint a moratórium feloldása kulcsfontosságú a kínálat élénkülése szempontjából. Attól nem kell tartani - mondják -, hogy az árak meredeken esni fognak, mert a lakásokat a bankok nem öntenék egyszerre a piacra. (A becslések szerint most a nem fizetők mintegy öt százaléka azért nem fizet, mert tudja, hogy a kilakoltatási tilalom miatt nem lesz semmi következménye.)

Budapesten csak nagyon kicsi, időszakos árkorrekciót jelentene az is, ha az összes bedőlt hitel egyszerre kerülne a piacra, itt tehát érdemi árcsökkenésre nem lehet számítani. (Egyszerűen azért, mert a fővárosi lakásforgalomhoz képest a nemfizető adósok aránya, még most, a válság mélypontján is nagyon alacsony.)

A lakásárakat a moratórium feloldása vidéken, főként a kistelepüléseken dönthetné be, de az FHB további komolyabb árcsökkenésre ezen a piacon sem számít.
Forrás: Index.hu
hirdetés

Alaprajz készítő

Gyors, könnyen használható.

Díjmentes hirdetés

Ha jelenlegi otthona helyett keres újat, hirdesse meg!